15. Januar 2016 · Kommentare deaktiviert für Flüchtlinge als Kellner verkleidet auf den Fähren von Belgien nach England · Kategorien: andere Länder, Großbritannien · Tags:

Quelle: HLN

„Vluchtelingen verkleed als kelner op veerboten van België naar Engeland“

Vermomd als kelner of andere bemanningsleden van ferryboten die vanuit Zeebrugge naar het Engelse Hull vertrekken, slagen vluchtelingen erin Groot-Brittannië binnen te komen. Mensensmokkelaars zorgen voor de uniformen en rekenen migranten 8000 euro aan voor de overtocht. Een andere route om Groot-Brittannië binnen te komen gaat via speedboten. Een voormalige Britse grenswachter waarschuwt dat Groot-Brittannië na besparingen bij de douanediensten kwetsbaar is geworden voor smokkelaars langs de oostkust. Dat melden Britse media.

Mensensmokkelaars verkopen aan de vluchtelingen uniformen van op veerboten die opereren tussen Zeebrugge en Hull, zo stelt de Britse krant Express.

Nieuwe smokkelroutes

In een reportage van de Britse zender ITV onthult een smokkelaar aan undercover onderzoekers dat zijn bende verschillende nieuwe routes uitstippelen voor de vluchtelingen.

„Eén ervan is mensen in containers oversmokkelen. Dat kost hen 1.500 pond (2.000 euro, red.) maar er is geen garantie op slagen. De tweede manier bestaat erin mensen op grote veerboten mee te sturen. Dat kost hen dan 8000 euro. We geven ze een kelneruniform en brengen ze naar Hull. Daarna beslissen ze zelf waar ze naartoe gaan“.

„De derde methode gaat met speedboten. Dat kost 8.000 pond (10.650 euro, red.) en lukt altijd“.

Besparingen

De Engelse grenswachter Alan Dunn, die na dertig jaar dienst vorige maand vervroegd met pensioen ging, bidt de kat de bel aan. Volgens hem hebben overheidsbesparingen ervoor gezorgd dat de Border Control onvoldoende mensen en middelen heeft om te verhinderen dat migranten Groot-Brittannië binnenglippen. „De smokkelaars zijn de douanediensten altijd twee of drie stappen voor“, stelt de man.

Reactie Brugs parket

Het Belgische parket zal volgens Express de nieuwe smokkelroutes onderzoeken en is zich ervan bewust dat verscherpte controles in Calais de druk op Belgische havens verhoogt. De Brugse procureur Frank Demeester verklaarde dat smokkelaars „zeker voorsprong hebben“ en voegde er aan toe dat de internationale vluchtelingencrisis nog jaren kan aanhouden.

Kurt Desoete, hoofdcommissaris van de federale gerechtelijke politie West-Vlaanderen, verklaarde nog niet gehoord te hebben van migranten die verkleed als bemanningsleden de oversteek maken. „Maar het is zeker een mogelijkheid. Het vereist wel een uitgekiende organisatie“, zo citeert Express Desoete.

Ähnliche Beiträge

Kommentare geschlossen.