Die EU will, dass die nordafrikanischen Länder die Boat-people stoppen. Die Spaltung über den Migrationspakt, über den am Mittwoch in der UNO abgestimmt wird, hat jedoch die Zusammenarbeit erschwert.

Egypte en Tunesië willen niet de EU-politieman zijn

[…] De Egyptische kustwacht zou de migranten die uit Libië vertrekken kunnen oppakken en hen naar kampen in Egypte brengen, waar vluchtelingen van migranten zouden worden gescheiden. Die laatsten konden dan vanuit Egypte worden uitgewezen. Tunesië zou gevraagd worden om hetzelfde te doen. Er werd een naam gevonden: ‘ontschepingsplatformen’.

Er was maar één probleem: Egypte en Tunesië weigerden aan het plan mee te werken, ook niet in ruil voor meer Europees geld. „Miljarden euro’s aannemen om die migranten op te pikken en dan tegen die mensen te zeggen dat ze mogen opkrassen? Nee, dat is niet onze stijl”, zegt Naela Gabr, Egyptes ‘immigratietsaar’, vanuit Kairo.

‘Niet onze verantwoordelijkheid‘

Ridha ben Mosbah, ambassadeur van Tunesië in Brussel, reageert formeler. „Het terugnemen van onze landgenoten: akkoord”, zegt hij. „Maar wij weigeren mensen terug te nemen die geen Tunesiër zijn. Dat is niet onze verantwoordelijkheid.”

Oostenrijk, dat mede aan de wieg stond van het idee van de ontschepingsplatformen, is sindsdien uit ‘Marrakesh’ gestapt, en bracht zo een golf van Europees verzet op gang tegen een migratiepact dat bedoeld was om de samenwerking tussen noord en zuid te verbeteren.

Ben Mosbah heeft het debat over het migratiepact met berusting gevolgd. „De migratiekwestie is de inzet geworden van de Europese en nationale verkiezingen. Als extreem-rechts en rechts zich dit onderwerp niet hadden toegeëigend, hadden we niet over Marrakesh gehoord. Wat in de discussie helaas verloren ging, is het idee van multilateralisme.” […]

NRC | 18.12.2018

Ägypten und Tunesien lehnen ‚Ausschiffungsplattformen‘ ab